Har du hittat de första sponsorerna för dina lagkläder? Grattis!

Om det finns något som är viktigare än att hitta sponsorer är det att hålla dem nöjda. Att vinna matcher är ett sätt att få dem att le. Men det finns en sak som de älskar ännu mer än att se ditt lag göra mål: deras eget företagsnamn och logotyp.
I vår intervju pratade vi med Magnus Johansson, General Manager för SENZOR, specialisten på lagkläder, och frågade honom om de viktigaste frågorna när det gäller att placera sponsors logotyper och namn på lagkläder.
Tekniska detaljer för sponsorer av lagkläder
”Först och främst måste en sponsorlogotyp se bra ut i sig själv. Inget är värre än en logotyp som är suddig eller pixlig”, förklarar Magnus. ”En sponsor kommer inte att ge dig pengar igen om deras logotyp ser ut som om en berusad person har målat den på tröjan efter midnatt.”
En logotyp bör som minimistandard ha 300 dpi. Helst ber du din sponsor att tillhandahålla den i ett vektoriserat format. Om de har en professionell marknadsföringsavdelning eller reklambyrå kommer de att förstå. Om inte, säg att du behöver en fil med filändelsen SVG, WMF, EPS, PDF, CDR eller AI. Akta dig för filformat som JPEG, PNG, APNG, GIF, WebP, BMP och MPEG4. Ofta är kvaliteten inte tillräckligt bra.
”En professionell teamwear-expert kommer att kontrollera detta för dig och hjälpa dig, även eller särskilt om du är ett litet team”, försäkrar Magnus. ”Det här är en tjänst som du sannolikt inte får från en sportklädesbutik eller – ännu värre – från en webbplats där du laddar upp dina logotyper.”
Ett exempel som gör alla sponsorer av lagkläder stolta: Leksands Knäckebröd polotröja med broderad logotyp och företagsnamn samt detaljer i företagets färg på ärmarna.
Så många sponsorer av lagkläder, så många logotyper
Om du har turen att ha fått flera sponsorer och därmed mer sponsorpengar från dina sponsorer för lagkläder, se till att hålla dem alla snygga. Det handlar inte bara om att ha alla logotyper någonstans på tröjan, utan om att uppnå ett harmoniskt helhetsintryck.
Detta låter enkelt och självklart, men i praktiken är det svårt. ”Logotyper finns i många former och färger. På dina lagkläder måste du balansera runda och kantiga inslag, så att de inte ser konstiga ut. Andra logotyper är bara långa texter, vilket gör att du måste hitta ett utrymme för en logotyp som är bred men inte särskilt hög. Det är knepigt, men ett erfaret designteam som vårt får jobbet gjort åt dig utan extra kostnad.”
Vem kommer först?
Dessutom finns det en känslig fråga om fåfänga och om att bestämma vilken sponsorlogotyp som ska placeras överst. Att placera logotyperna i alfabetisk ordning kan tyckas självklart, och ibland är det den enda utvägen.
Överväg också om du kan övertyga dina sponsorer av lagkläder att ha alla logotyper i svartvitt eller en annan monokrom lösning. En tröja med 27 olika färger kan se bra ut om proffsen har balanserat designen, men det gör den sällan om amatören har den i sina händer. Däremot påminner den ofta om något som passar bättre för en cirkus än för en idrottsarena.
Exempel på kläder med flera sponsorer för lagkläder från olika sporter som bandy, ishockey, handboll, löpning…
Håll tävlingen på planen, inte på tröjan
Dessutom vill du inte irritera dina sponsorer genom att placera dem bredvid dina konkurrenter.
”Tänk dig en tröja med Pepsi och Coca-Cola som sponsorer precis bredvid varandra. Det är som att säga att allt det där smakar likadant ändå. Det är helt enkelt inte gjort”, är det professionella rådet.
Se till att alla sponsorer av lagkläder vet vem som också finns med på din skräddarsydda tröja för att undvika obehagliga överraskningar.
Vill du göra din beställning av skräddarsydda lagkläder rätt?
Läs mer i vår artikelserie:
Tips för att beställa lagkläder
Har du några frågor?
Vi hjälper dig gärna med en skräddarsydd förfrågan, ett erbjudande eller en beställning.
Kontakta oss
Skicka ett meddelande till oss och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.